
Detta inlägg är i samarbete med Gröna Lund
För några veckor sedan besökte jag och grabbarna Gröna Lund i Stockholm tillsammans med min vän Anna och hennes barn. Då jag tidigare har skrivit om hur olika nöjesparker i Sverige jobbar med hållbarhet ville jag passa på att kika lite närmre på hur Gröna Lund har tagit sig an denna viktiga fråga. Och precis som med Liseberg och Skara Sommarland blev jag inte besviken. Häng med så berättar jag mer.

Gröna Lund ingår i Parks and Resorts (där även bland annat Skara Somarland ingår) och de har en gemensam hållbarhetsstrategi som formar ett lyckohjul. Det här har ersatt kompassen som jag skrev om i mitt tidigare inlägg om Skara Sommarlands hållbarhetsarbete. De använder ett lyckohjul för att visualisera strategins sex fokusområden. I mitten visar de sin drivkraft. Allt de gör baserar de på två grundläggande ställningstaganden, att vara ”En park för alla” och att göra ”Stort intryck med litet avtryck”. De yttre delarna representerar deras fokusområden och vad de jobbar med just nu och jag tänkte passa på att lyfta några exempel på hur Gröna Lund arbetar med hållbarhet utifrån dessa sex fokusområden.

Klimat
En nöjespark drar självklart mycket el så att ta med detta i hållbarhetsarbetet är såklart en viktig del. Så här jobbar Gröna Lund med detta:
- Sedan 2023 kommer elen från deras solcellspark utanför Nyköping.
- El och andra förnybara alternativ har ersatt bensin och diesel i alla fordon och många maskiner i parken.
- Förnybar gas används i de kök som använder gas på Gröna Lund.
- De samarbetar med kollektivtrafiken för att göra det enklare att resa fossilfritt till parken.

- Sedan några år tillbaka serverar deras matställen Mexican Corner och Kvachos bara vegetarisk mat. Den omställningen gjorde de för att minska klimatavtrycket för maten.

Resurser
Något som jag själv ofta tycker är jobbigt när man är iväg och kanske äter lite mer på snabbmatsrestauranger och annat är allt skräp som det för med sig. Så här jobbar Gröna Lund med sitt avfall och svinn:
- De arbetar aktivt med att öka pantinsamlingen och donerar pantintäkterna till Childhood.
- Öl-, vin- och drinkglas är i flergångsplast och diskas efter användning istället för att använda engångsprodukter.
- I alla kiosker går det att beställa sin dryck i flergångsmuggar via appen Vytal (detta är lagstiftning men något få vet om).
- Alla parkfoodenheter (kiosker och enklare matställen) och restauranger rapporterar varje dag sitt svinn
- Restaurangen Kryddhyllan använder Generation Waste som är ett verktyg där du inte bara rapporterar svinnet i köken utan också det gästerna slänger när de ätit klart.
- Matvraket har en ny källsortering i år! Just källsortering är en utmaning på Gröna Lund eftersom de har sån brist på yta.
- De återbrukar möbler och utrustning via ett internt återbrukssystem.

Gäster
En viktig aspekt när det kommer till hållbarhet är även den sociala biten. Och detta upplevde vi att Gröna Lund hade lyckats bra med då ett av barnen i vårt sällskap hade särskilda behov. Mot uppvisande av intyg i kassan fick detta barn en stämpel som gjorde at hen kunde gå före i kön och att en person då även fick följa med barnet i attraktionen. Detta kunde vara vem som helst i sällskapet.
- Gröna Lund har en tillgänglighetskarta med information som ska underlätta parkbesöket för gäster med funktionsnedsättningar
- De har precis fått in en höj- och sänkbar skötbrits på HWCn vid Biergarten för större gäster med blöja
- De har, som vi nyttjade, en tillgänglighetsstämpel för gäster med funktionsnedsättningar/variationer för att underlätta parkbesöket

Medarbetare
Redan när vi besökte Skara Sommarland tycker jag att det var tydligt att de är väldigt inkluderande när det kommer till personalen. Något som vi även la märke till på Gröna Lund.
- De har flera mångfaldssatsningar, bland annat är deras anställda mellan 16-86!
- De jobbar för ökad mångfald genom fördomsfri rekrytering och utbildningar i inkluderat ledarskap

Samhälle
- Gröna Lund samarbetar med Majblomman, Min Stora Dag, Childhood och Stadsmissionen för att fler barn ska få uppleva deras parker.
- De har även samarbeten med kommuner och myndigheter för att främja lokal sysselsättning.

Andra medvetna val som Gröna Lund gör:
- Allt kött och kyckling är svensk
- All sockervadd är ekologisk
- Pannkakorna de säljer är ekologiska
- Deras kaffe är fairtrade och krav-märkt
- Kläderna i butikerna är från Another Textile Company och är ekologiska och Fairtrademärkta

Det känns verkligen bra att de stora nöjesparkerna tar sitt hållbarhetsarbete på allvar. Och att de även satsar så på att vara inkluderande. En nöjespark ska ju vara till för alla och då även inte heller tära på jordens resurser. Vi åker gärna till Gröna Lund igen och jag ser fram emot att följa hur de utvecklar sitt hållbarhetsarbete ännu mer framöver. Det är ju ett arbete vi alla måste göra tillsammans.
Vil du läsa fler inlägg på detta tema så hittar du dem här:
Liseberg – en hållbar nöjespark
Skara sommarland för hållbarhet

0 kommentarer